Foto: Matthja Sterk | locatie: Bodegraafse bos | Bodegraven

Aanbod aan alle scholen om moestuin te starten


Sandy Zwaan tijdens de meet-up over schoolmoestuinen

De initiatiefgroep 'schoolmoestuinen' gaan alle scholen in Bodegraven-Reeuwijk aanmoedigen om een schoolmoestuin te starten. In de week van 22 mei - de week van de schoolmoestuin - ontvangen alle scholen een flyer met uitleg hierover. Dit is de eerste actie die volgt uit de meet-up schoolmoestuinen. Enkele scholen hebben al een eigen moestuin of samen met Hortus Populus.

Mede initiatiefnemer is Sandy Zwaan van Missie Moestuin. Zij heeft veel ervaring met de praktische ondersteunen van scholen en aanbieden van lespakketten.

Sandy: “Alles wat je als kind leert, voelt, proeft en beleeft blijft een herinnering voor altijd! Ik draag daar graag mijn steentje aan bij. Het is heel makkelijk om het zo tot een fijne ervaring te maken, waar een kind ook nog veel van leert. Je kunt er ook heel goed de ouders bij betrekken”.

Buren betrekken bij de (school)moestuinen

Scholen kunnen ouders én buren betrekken bij de schoolmoestuin. Er zijn al tal van ideeën om mee aan de slag te gaan. Zo kan er bij ruimtegebrek ook getuinierd worden bij de omheining van bedrijven of als rafeltuin in de buurt, wat her en der al gebeurt als “guerrilla gardening” of stadstuinen. Klimaatwethouder Van den Heuvel heeft ook de suggestie gedaan van een 'Tiny Forest' waarmee al in meerdere gemeenten wordt geëxperimenteerd.

Sandy: “Het is een uitdaging handen en voeten te geven aan de vragen van deze tijd, waarin ook kinderen zich zorgen maken om duurzaamheid en klimaat. Maar hoe maak je het niet te zwaar en kunnen ze tóch zelf iets doen. Ook aan het zichzelf gezond en prettig voelen.”

Klimaatboom

Op 22 mei ontvangen alle scholen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk ook een klimaatboom. Dit is mede mogelijk gemaakt door het Bodegraafse timmerbedrijf Van den Oudenrijn, dat bij het 100-jarig bestaan geld heeft ingezameld als kado om de bomen te betalen. Daarbij wordt ook geadviseerd aan de scholen om de boom in een “snoepbosje” te planten, een klein voedselbos, wat nog maar een kleine stap is naar een moestuin.

« terug
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Meet-ups

2 december 2023

Kunstmest beperken

In onze gemeente met veel boerenland is kunstmest beperken best een belangrijk onderwerp. Het maken van kunstmest is een chemisch proces dat ongelooflijk veel energie vraagt. Dit benadert de belasting van Tata Steel (!). En ook belangrijk: het gebruik leidt tot een grote aantasting van de bodem en de biodiversiteit. Dus de vraag is niet of dit anders kan, maar hoe dan wel. Doe mee!
1 januari 2024

Meet-ups 2024

Voor de meet-ups in 2024 zijn de onderwerpen nog niet bepaald.

Donatie
 

Wij worden erg blij van donaties.

Jouw donatie zorgt er voor dat wij meer kunnen bereiken voor een betere klimaatbeheersing.

Scan met je telefoon de QR-code met het bedrag dat jij wilt doneren aan mijnklimaatpartij.
Of klik op de link eronder.

 

Ik doneer 15 euro

of klik hier

Ik doneer 25 euro

of klik hier

Ik doneer 50 euro

of klik hier

Ik doneer 100 euro

klik hier

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Vraag: waar planten we méér bomen?

Oproep: waar planten we méér bomen in onze gemeente? Stuur jouw ideeën/wensen/suggesties naar info@mijnklimaatpartij.nl en de meet-up groep bomen planten gaat er mee aan de slag.

Vegacampagne van start

De vagacampagne is gestart: alle restaurants in Bodegraven is gevraagd om een nieuwe menukaart te maken met op de eerste pagina vegagerechten. En is er ingesproken bij de gemeenteraad.

Meet-up: groene gevels en daken

Op zaterdag 2 september om 10.30 uur ben je van harte welkom in de Klimaatwinkel voor de nieuwe meet-up over groene gevels en daken. Deel jouw inspiratie, tips en ideeën over hoe het straatbeeld er in onze gemeente veel groener uit kan gaan zien is van harte welkom.

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf