Foto: Matthja Sterk | locatie: Bodegraafse bos | Bodegraven

Eén jaar klimaatactie en vier meet-ups


Voorzitter Bram Tack

Precies zoals beloofd heeft mijnklimaatpartij in het eerste jaar van bestaan vier keer met een meet-up een klimaatcampagne ontketend. Voorzitter Bram Tack: “Daarmee lijkt de formule te werken. Bij iedere meet-up komen er nieuwe mensen bij die meedoen. En zo hebben we inmiddels vier campagnes lopen, waarbij mensen merken hoe gemakkelijk het is om mee te doen om het klimaat niet verder te laten opwarmen.”

Burgerbeweging

Hoewel mijnklimaatpartij mee deed met de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Bodegraven-Reeuwijk, is het inmiddels meer een burgerbeweging. De belofte was om 8 jaar lang ieder seizoen weer een onderwerp onder de aandacht te brengen. Om uit te nodigen én een steentje bij te dragen. Wel gedreven door het besef dat we nu echt in actie moeten komen om een ernstige aantasting van het leefklimaat op aarde te beperken.

Meer bomen

De eerste meet-up ging over meer bomen planten. De werkgroep is direct aan de slag gegaan met  voorzitter Jaap de Vries. Er ligt een voorstel bij de gemeente om een nieuw bos van 73 hectare aan te leggen. En het idee om iedere school een klimaatboom te geven is inmiddels geadopteerd door het timmerbedrijf Van den Oudenrijn in het kader van hun honderdjarig jubileum. Bomen nemen CO2 op, én zorgen voor afkoeling.

Klimaatwinkel

De meet-up 'ruilen&delen' richt zich op het hergebruik van spullen, minder producten, minder grondstoffen, minder klimaat uitstoot. Hiervoor wordt permanent campagne gevoerd via de etalage van de klimaatwinkel die in het centrum van Bodegraven staat. Daar wordt ook 'een pondje klimaat' verkocht, om aandacht te vragen voor het klimaat. Met als voorzitter Matthja Sterk.

Olivijn

De derde meet-up over olivijn is onder leiding van Jennifer Verbaan – Thoen. Een overvloedig beschikbaar gesteente dat CO2 oponeemt en afvoert naar de oceaan. Iedereen kan olivijn in de eigen tuin ook doen. De oproep is gedaan bij de gemeente om dat meer toe te passen op paden en parkeerplaatsen. Inmiddels heeft de eerste school zich gemeld om het in de zandbak te gaan gebruiken.

Elektrische deelauto

In december van dit jaar is de meet-up voor elektrische deelauto’s gehouden. Jeroen van Leeuwen uit Reeuwijk-Dorp was daar meteen bij, omdat hij er al een tijdje streeft naar zo’n initiatief. Die campagne zal komend jaar ook gelijk in alle andere dorpen worden gehouden. Ook klimaatburgemeester Arthur van Dijk doet in deze groep mee. Er zal ook worden aangemoedigd dat mensen in de straat hun auto - wel of niet elktrisch - gaan delen.

Bram Tack, voorzitter van de lokale klimaatbeweging is tevreden met deze stappen. “We komen als burgerbeweging aardig op gang. Ook volgend jaar doen we weer ieder seizoen een meet-up, om te laten zien hoe makkelijk je ook zelf mee kan doen”.   

« terug
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Meet-ups

2 december 2023

Kunstmest beperken

In onze gemeente met veel boerenland is kunstmest beperken best een belangrijk onderwerp. Het maken van kunstmest is een chemisch proces dat ongelooflijk veel energie vraagt. Dit benadert de belasting van Tata Steel (!). En ook belangrijk: het gebruik leidt tot een grote aantasting van de bodem en de biodiversiteit. Dus de vraag is niet of dit anders kan, maar hoe dan wel. Doe mee!
1 januari 2024

Meet-ups 2024

Voor de meet-ups in 2024 zijn de onderwerpen nog niet bepaald.

Donatie
 

Wij worden erg blij van donaties.

Jouw donatie zorgt er voor dat wij meer kunnen bereiken voor een betere klimaatbeheersing.

Scan met je telefoon de QR-code met het bedrag dat jij wilt doneren aan mijnklimaatpartij.
Of klik op de link eronder.

 

Ik doneer 15 euro

of klik hier

Ik doneer 25 euro

of klik hier

Ik doneer 50 euro

of klik hier

Ik doneer 100 euro

klik hier

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Vraag: waar planten we méér bomen?

Oproep: waar planten we méér bomen in onze gemeente? Stuur jouw ideeën/wensen/suggesties naar info@mijnklimaatpartij.nl en de meet-up groep bomen planten gaat er mee aan de slag.

Vegacampagne van start

De vagacampagne is gestart: alle restaurants in Bodegraven is gevraagd om een nieuwe menukaart te maken met op de eerste pagina vegagerechten. En is er ingesproken bij de gemeenteraad.

Meet-up: groene gevels en daken

Op zaterdag 2 september om 10.30 uur ben je van harte welkom in de Klimaatwinkel voor de nieuwe meet-up over groene gevels en daken. Deel jouw inspiratie, tips en ideeën over hoe het straatbeeld er in onze gemeente veel groener uit kan gaan zien is van harte welkom.

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf