Foto: Matthja Sterk | locatie: Volkstuinvereniging | Bodegraven

Formateur uit klimaatakkoord van Parijs


Direct na de verkiezingen zal mijnklimaatpartij voorstellen om een collegeformateur aan te stellen: een vrouw die in Bodegraven woont, aanwezig was bij de klimaattop van Parijs en met veel ervaring bij het besturen van gemeenten. De formateur hoeft niet per se van de grootste partij te komen. Belangrijker is dat de formateur een fris nieuw stempel drukt op de gemeente. De opgave om de schulden van de gemeente te beperken en de opwarming van de aarde terugdringen verdienen voorrang, zodat de gemeente beter wordt doorgegeven aan de volgende generaties.

Dat kan door een uniecollege samen te stellen waarin álle partijen vertegenwoordigd zijn. Dit zonder coalitie en oppositie, maar samen besturen: minder gedoe en politieke spelletjes. Lijsttrekker Martien Kromwijk: “Maak als gemeenteraad gezamenlijk dan ook een korte lijst van hoofdthema’s waarover alle partijen het eens zijn: actief klimaatbeleid, de schulden beperken, de woningnood aanpakken en meer openheid voor burgers om mee te doen”.

Voor een actiever klimaatbeleid zal mijnklimaatpartij zelf ieder seizoen een meet-up organiseren, waarin burgers en bedrijven iedere keer een concrete maatregel uitwerken. Zaterdag 5 maart is de eerste meet-up over bomen planten, om 10.30 uur in het Huis van Alles in Reeuwijk-Brug. Volgende meet-ups gaan onder andere over ruilen en delen, elektrische deelauto’s, het verbieden van kunstmest, natuurinclusief bouwen en toepassen van olivijn als bodembedekker dat CO2 opneemt.

Om de schulden te beperken wil mijnklimaatpartij terug naar de financiële normen waardoor de schulden van de gemeente tussen 2014-2018 ook sterk zijn afgenomen. Lijsttrekker Martien Kromwijk was in die periode zelf wethouder. Bovendien zou er een commissie van experts naar kunnen kijken die voor 50 procent is samengesteld uit deskundige, betrokken burgers.

De woningnood kan worden aangepakt door méér woningen te bouwen, en daarvan meer woningen betaalbaar te maken voor starters en wie geen huis kan kopen. Corporaties hebben door het afschaffen van de verhuurdersheffing daarvoor nu meer geld. De gemeente moet de afspraken met hen openbreken om zo veel méér nieuwbouw betaalbaar te maken. Zelfs kan een nieuwe wooncoöperatie worden opgericht.

Alle partijen willen ook meer openheid en betrokkenheid van burgers. Lijsttrekker Martien Kromwijk van mijnklimaatpartij: “Ik zou in de komende jaren ook wel een burgerforum willen, waarin wordt uitgewerkt hoe we de gemeente willen doorgeven aan volgende generaties. In dat burgerforum moet tweederde van de deelnemers jonger dan 35 jaar zijn.” Op de kandidatenlijst staan veel jongeren, waaronder de scholieren Jette en Linge, die nog meeliepen in de schoolstakingen tegen de opwarming van de aarde.

« terug

er zijn al
Ontelbaar veel
bomen gedoneerd

Met donaties plant mijnklimaatpartij in 2022 bomen in onze gemeente.

Meet-ups

3 december 2022

Elektrische deelauto's

Een auto is een fijn vervoersmiddel. Veel huishoudens hebben er 1 of meer voor de deur staan. Maar hoe vaak gebruiken we die auto('s) nou eigenlijk? Een auto is bij uitstek geschikt om te delen. Met buren, vrienden of misschien wel vreemden.

 

Donatie
 

mijnklimaatpartij vraagt geen contributie. Wel zijn we erg blij met donaties.

In 2022 is ons doel om alle donaties om te zetten in bomen
en deze in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk te planten.

Jouw donatie zorgt dus direct voor een betere klimaatbeheersing.

Scan met je telefoon de QR-code met het bedrag dat jij wilt doneren aan mijnklimaatpartij.
Of klik op de link eronder.

 

Ik doneer 15 euro

of klik hier

Ik doneer 25 euro

of klik hier

Ik doneer 50 euro

of klik hier

Ik doneer 100 euro

klik hier

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Nieuwe meet-up: elektrische deelauto's

Op zaterdag 3 december is de meet-up over elektrische deelauto's. Vanaf 10.30 uur in de klimaatwinkel (Prins Hendrikstraat 10 Bodegraven). En er staat een elektrische deelauto voor de deur!

Donkerte-wandeling in en om Driebruggen: wie durft?

Op dinsdag 29 november van 19.00 tot 20.00 uur wandelen we door de kern en het verlichte buitegenboed van het mooie Driebruggen! Loop jij mee?

Elke basisschool een klimaatboom

Fantastisch nieuws! Timmerfabriek Van Den Oudenrijn uit Bodegraven geeft elke basisschool in Bodegraven-Reeuwijk een klimaatboom ter ere van hun 100-jarig bestaan. 

© 2021 - 2022 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2022 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf