Foto: Matthja Sterk | locatie: Limespark | Bodegraven

Formateur uit klimaatakkoord van Parijs


Direct na de verkiezingen zal mijnklimaatpartij voorstellen om een collegeformateur aan te stellen: een vrouw die in Bodegraven woont, aanwezig was bij de klimaattop van Parijs en met veel ervaring bij het besturen van gemeenten. De formateur hoeft niet per se van de grootste partij te komen. Belangrijker is dat de formateur een fris nieuw stempel drukt op de gemeente. De opgave om de schulden van de gemeente te beperken en de opwarming van de aarde terugdringen verdienen voorrang, zodat de gemeente beter wordt doorgegeven aan de volgende generaties.

Dat kan door een uniecollege samen te stellen waarin álle partijen vertegenwoordigd zijn. Dit zonder coalitie en oppositie, maar samen besturen: minder gedoe en politieke spelletjes. Lijsttrekker Martien Kromwijk: “Maak als gemeenteraad gezamenlijk dan ook een korte lijst van hoofdthema’s waarover alle partijen het eens zijn: actief klimaatbeleid, de schulden beperken, de woningnood aanpakken en meer openheid voor burgers om mee te doen”.

Voor een actiever klimaatbeleid zal mijnklimaatpartij zelf ieder seizoen een meet-up organiseren, waarin burgers en bedrijven iedere keer een concrete maatregel uitwerken. Zaterdag 5 maart is de eerste meet-up over bomen planten, om 10.30 uur in het Huis van Alles in Reeuwijk-Brug. Volgende meet-ups gaan onder andere over ruilen en delen, elektrische deelauto’s, het verbieden van kunstmest, natuurinclusief bouwen en toepassen van olivijn als bodembedekker dat CO2 opneemt.

Om de schulden te beperken wil mijnklimaatpartij terug naar de financiële normen waardoor de schulden van de gemeente tussen 2014-2018 ook sterk zijn afgenomen. Lijsttrekker Martien Kromwijk was in die periode zelf wethouder. Bovendien zou er een commissie van experts naar kunnen kijken die voor 50 procent is samengesteld uit deskundige, betrokken burgers.

De woningnood kan worden aangepakt door méér woningen te bouwen, en daarvan meer woningen betaalbaar te maken voor starters en wie geen huis kan kopen. Corporaties hebben door het afschaffen van de verhuurdersheffing daarvoor nu meer geld. De gemeente moet de afspraken met hen openbreken om zo veel méér nieuwbouw betaalbaar te maken. Zelfs kan een nieuwe wooncoöperatie worden opgericht.

Alle partijen willen ook meer openheid en betrokkenheid van burgers. Lijsttrekker Martien Kromwijk van mijnklimaatpartij: “Ik zou in de komende jaren ook wel een burgerforum willen, waarin wordt uitgewerkt hoe we de gemeente willen doorgeven aan volgende generaties. In dat burgerforum moet tweederde van de deelnemers jonger dan 35 jaar zijn.” Op de kandidatenlijst staan veel jongeren, waaronder de scholieren Jette en Linge, die nog meeliepen in de schoolstakingen tegen de opwarming van de aarde.

« terug
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Meet-ups

2 december 2023

Kunstmest beperken

In onze gemeente met veel boerenland is kunstmest beperken best een belangrijk onderwerp. Het maken van kunstmest is een chemisch proces dat ongelooflijk veel energie vraagt. Dit benadert de belasting van Tata Steel (!). En ook belangrijk: het gebruik leidt tot een grote aantasting van de bodem en de biodiversiteit. Dus de vraag is niet of dit anders kan, maar hoe dan wel. Doe mee!
1 januari 2024

Meet-ups 2024

Voor de meet-ups in 2024 zijn de onderwerpen nog niet bepaald.

Donatie
 

Wij worden erg blij van donaties.

Jouw donatie zorgt er voor dat wij meer kunnen bereiken voor een betere klimaatbeheersing.

Scan met je telefoon de QR-code met het bedrag dat jij wilt doneren aan mijnklimaatpartij.
Of klik op de link eronder.

 

Ik doneer 15 euro

of klik hier

Ik doneer 25 euro

of klik hier

Ik doneer 50 euro

of klik hier

Ik doneer 100 euro

klik hier

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Vraag: waar planten we méér bomen?

Oproep: waar planten we méér bomen in onze gemeente? Stuur jouw ideeën/wensen/suggesties naar info@mijnklimaatpartij.nl en de meet-up groep bomen planten gaat er mee aan de slag.

Vegacampagne van start

De vagacampagne is gestart: alle restaurants in Bodegraven is gevraagd om een nieuwe menukaart te maken met op de eerste pagina vegagerechten. En is er ingesproken bij de gemeenteraad.

Meet-up: groene gevels en daken

Op zaterdag 2 september om 10.30 uur ben je van harte welkom in de Klimaatwinkel voor de nieuwe meet-up over groene gevels en daken. Deel jouw inspiratie, tips en ideeën over hoe het straatbeeld er in onze gemeente veel groener uit kan gaan zien is van harte welkom.

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf