Foto: Matthja Sterk | locatie: Limespark | Bodegraven

Formateur uit klimaatakkoord van Parijs


Direct na de verkiezingen zal mijnklimaatpartij voorstellen om een collegeformateur aan te stellen: een vrouw die in Bodegraven woont, aanwezig was bij de klimaattop van Parijs en met veel ervaring bij het besturen van gemeenten. De formateur hoeft niet per se van de grootste partij te komen. Belangrijker is dat de formateur een fris nieuw stempel drukt op de gemeente. De opgave om de schulden van de gemeente te beperken en de opwarming van de aarde terugdringen verdienen voorrang, zodat de gemeente beter wordt doorgegeven aan de volgende generaties.

Dat kan door een uniecollege samen te stellen waarin álle partijen vertegenwoordigd zijn. Dit zonder coalitie en oppositie, maar samen besturen: minder gedoe en politieke spelletjes. Lijsttrekker Martien Kromwijk: “Maak als gemeenteraad gezamenlijk dan ook een korte lijst van hoofdthema’s waarover alle partijen het eens zijn: actief klimaatbeleid, de schulden beperken, de woningnood aanpakken en meer openheid voor burgers om mee te doen”.

Voor een actiever klimaatbeleid zal mijnklimaatpartij zelf ieder seizoen een meet-up organiseren, waarin burgers en bedrijven iedere keer een concrete maatregel uitwerken. Zaterdag 5 maart is de eerste meet-up over bomen planten, om 10.30 uur in het Huis van Alles in Reeuwijk-Brug. Volgende meet-ups gaan onder andere over ruilen en delen, elektrische deelauto’s, het verbieden van kunstmest, natuurinclusief bouwen en toepassen van olivijn als bodembedekker dat CO2 opneemt.

Om de schulden te beperken wil mijnklimaatpartij terug naar de financiële normen waardoor de schulden van de gemeente tussen 2014-2018 ook sterk zijn afgenomen. Lijsttrekker Martien Kromwijk was in die periode zelf wethouder. Bovendien zou er een commissie van experts naar kunnen kijken die voor 50 procent is samengesteld uit deskundige, betrokken burgers.

De woningnood kan worden aangepakt door méér woningen te bouwen, en daarvan meer woningen betaalbaar te maken voor starters en wie geen huis kan kopen. Corporaties hebben door het afschaffen van de verhuurdersheffing daarvoor nu meer geld. De gemeente moet de afspraken met hen openbreken om zo veel méér nieuwbouw betaalbaar te maken. Zelfs kan een nieuwe wooncoöperatie worden opgericht.

Alle partijen willen ook meer openheid en betrokkenheid van burgers. Lijsttrekker Martien Kromwijk van mijnklimaatpartij: “Ik zou in de komende jaren ook wel een burgerforum willen, waarin wordt uitgewerkt hoe we de gemeente willen doorgeven aan volgende generaties. In dat burgerforum moet tweederde van de deelnemers jonger dan 35 jaar zijn.” Op de kandidatenlijst staan veel jongeren, waaronder de scholieren Jette en Linge, die nog meeliepen in de schoolstakingen tegen de opwarming van de aarde.

« terug
.
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Geef om het klimaat
 

Met jouw donatie bereiken we samen meer!

NL40 TRIO 0320 8341 90

 

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Zaterdag 1 maart meet-up "Zero Waste"

Kom op zaterdag 1 maart naar de 13e meet-up over "Zero Waste". Dit initiatief wordt mede georganiseerd door klimaatburgemeester Martha Stroo. Om 11 uur in de winkel van ZonderMeer Prins Hendrikstraat 11.

De Klimaatwinkel gaat dicht

Vanaf zaterdag 28 september is de Klimaatwinkel aan de Prins Hendrikstraat 10 in Bodegraven dicht. Per oktober is er een nieuwe eigenaar van dit pand. De afgelopen tijd hebben we gezocht naar een nieuwe locatie, maar dat is helaas nog niet gelukt.

Klimaatburgemeester wil meer bomen

De gemeente heeft een lijst gekregen met plekken waar meer bomen moeten komen. Er wordt nu gekeken waar dat kan.

© 2021 - 2025 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2025 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf