Foto: Matthja Sterk | locatie: Burgemeester Kremerweg | Bodegraven

Vergroot Limespark en Reeuwijkse Hout


SGP-raadslid Gerrit Weerheim biedt een zelf opgekweekte Moeraseik aan als bijdrage aan het bomen planten

Het gezicht van mijnklimaatpartij krijgt steeds meer vorm. Niet in de gemeenteraad gekozen, maar onverminderd actief als lokale beweging om de opwarming van de aarde te stoppen. Alle suggesties uit de meet-up over bomen planten zijn op een rij gezet, besproken met woordvoerders in de gemeenteraad in een Klimaat Beraad en liggen als initiatief voorstel bij de gemeenteraad.

73 hectare voor bomen
Van de gemeenteraad wordt gevraagd om 73 hectare aan te wijzen waarop in de komende jaren 200.000 bomen kunnen worden geplant. Uit de gesprekken met burgers en bedrijven doet mijnklimaatpartij de suggestie om het Limespark veel robuuster te maken en het Reeuwijkse Hout oostwaarts uit te breiden, tussen Surfplas en A12 in. Ook het Bodegraafse Bos kan wel een meer bomen krijgen.

Bomen planten doen we samen
Daarbij wijst de klimaatbeweging er op dat dit de gemeente geen geld hoeft te kosten. Het aangewezen terrein kan door anderen worden opgekocht, zoals Land van Ons, Staatsbosbeheer of een op te richten lokale coöperatie. Ook het aanplanten van de bomen kan vanuit de samenleving georganiseerd worden, door het deels “kinderbos” te maken waar kinderen voor hun eigen toekomst enkele bomen planten, en door aan te sluiten bij de actie “ meerbomen.nu” van Urgenda.

mijnklimaatpartij richt zich als beweging niet in de eerste plaats op de overheid. Voorzitter Jaap de Vries van de meet-up groep bomen planten: ”Heel veel acties die daaruit voortkomen zullen wij zelf doen.”. Hij noemt daarbij:

  • Aan iedere school een klimaatboom geven om op of nabij het schoolplein te planten;
  • Aan alle bedrijven vragen één parkeerplek op te heffen (meer op de fiets naar het werk komen, meer thuis werken) en op die plaats een boom planten;
  • Iedereen oproepen in de eigen tuin een boom bij te planten;
  • Boeren te vragen om extra bosschages aan te leggen zoals die er ook traditioneel waren (geriefbosjes) en houtwallen.

Meedoen met bomen planten
Er sluiten zich nog steeds mensen aan bij dit initiatief om het mee uit te voeren. Wie dat ook wil doen kan zich daarvoor aanmelden bij voorzitter Jaap de Vries of via info@mijnklimaatpartij.nl.

« terug
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Meet-ups

2 december 2023

Kunstmest beperken

In onze gemeente met veel boerenland is kunstmest beperken best een belangrijk onderwerp. Het maken van kunstmest is een chemisch proces dat ongelooflijk veel energie vraagt. Dit benadert de belasting van Tata Steel (!). En ook belangrijk: het gebruik leidt tot een grote aantasting van de bodem en de biodiversiteit. Dus de vraag is niet of dit anders kan, maar hoe dan wel. Doe mee!
1 januari 2024

Meet-ups 2024

Voor de meet-ups in 2024 zijn de onderwerpen nog niet bepaald.

Donatie
 

Wij worden erg blij van donaties.

Jouw donatie zorgt er voor dat wij meer kunnen bereiken voor een betere klimaatbeheersing.

Scan met je telefoon de QR-code met het bedrag dat jij wilt doneren aan mijnklimaatpartij.
Of klik op de link eronder.

 

Ik doneer 15 euro

of klik hier

Ik doneer 25 euro

of klik hier

Ik doneer 50 euro

of klik hier

Ik doneer 100 euro

klik hier

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Vraag: waar planten we méér bomen?

Oproep: waar planten we méér bomen in onze gemeente? Stuur jouw ideeën/wensen/suggesties naar info@mijnklimaatpartij.nl en de meet-up groep bomen planten gaat er mee aan de slag.

Vegacampagne van start

De vagacampagne is gestart: alle restaurants in Bodegraven is gevraagd om een nieuwe menukaart te maken met op de eerste pagina vegagerechten. En is er ingesproken bij de gemeenteraad.

Meet-up: groene gevels en daken

Op zaterdag 2 september om 10.30 uur ben je van harte welkom in de Klimaatwinkel voor de nieuwe meet-up over groene gevels en daken. Deel jouw inspiratie, tips en ideeën over hoe het straatbeeld er in onze gemeente veel groener uit kan gaan zien is van harte welkom.

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf