Foto: Matthja Sterk | locatie: Limespark | Bodegraven

Campagne Olivijn goed van start


Olivijn neemt CO2 op en houdt het vast

De campagne met olivijn gaat deze week van start. Dinsdag 6 december komt de importeur van olivijn persoonlijk naar Bodegraven om in de klimaatwinkel demo-pakketten aan te bieden. In een brief aan de gemeenteraad roept mijnklimaatpartij op om zo snel mogelijk olivijn méér toe te passen, en bij de inspraak woensdag 7 december wordt olivijn overhandigd aan verantwoordelijk wethouder Robin Kersbergen. Ondertussen worden ook tuincentra en hoveniers bij de campagne betrokken.

Wat is olivijn?

Olivijn is een mineraal gesteente dat op ieder continent gemakkelijk en in overvloed kan worden gewonnen, en als het vergruisd wordt gestrooid in tuinen, paden of oevers dan neemt het bij regen CO2 op en geeft het kalk af. Het gebonden CO2 wordt door de rivieren meegevoerd en in de oceanen opgeslagen. Daarmee is het een geweldige kans tegen de opwarming van de aarde, waaraan iedereen gemakkelijk kan meedoen. mijnklimaatpartij wil zo handelingsperspectieven bieden voor iedereen, dichtbij, eenvoudig, en vaak ook nog leuk en prettig.

Klimaatwinkel

De importeur van olivijn in Nederland, Eddy Wijnker, ziet een sterk groeiende vraag naar olivijn, dat nog niet zo lang geleden is ontdekt als 'wondermiddel'. Hij ondersteunt de campagne met plezier en overhandigt dinsdag om 11.00 uur een demo-pakket olivijn aan Jennifer Verbaan – Thoen, de voorzitter van de meet-up groep olivijn. Zij paste eerder zelf al olivijn toe bij de inrichting van haar eigen tuin. Ook elders in de gemeente zijn al voorbeelden te vinden, bijvoorbeeld op de parkeerplaats van Merosch.

Wethouder

Jennifer overhandigt woensdag een pot olivijn aan Robin Kersbergen, wethouder van buitenruimte. Ook de gemeente past soms al olivijn toe, maar krijgt de aanmoediging om dat veel méér te doen, op paden, parkeerplaatsen, speeltuinen en andere verblijfsruimtes. Met olivijn in natuurwater kan ook blauwalg worden voorkomen. Daarvoor wordt ingesproken bij de gemeenteraad.

Campagne

Daarna zet mijnklimaatpartij de campagne door en betrekt daar de tuincentra en hoveniers bij. Jennifer: “We willen ook laten zien dat je zo zelf ook op een leuke manier kan bijdragen. Gewoon wat stenen of tegels er uit, wat olivijn en een leuk plantje er in. Zo bereik je al een goed effect.” In de klimaatwinkel kan ook olivijn worden opgehaald om op verjaardagen cadeau te doen.

Bram Tack, voorzitter van de lokale klimaatbeweging is tevreden met deze stap. “We komen als burgerbeweging aardig op gang, met klimaatbomen planten, een klimaatwinkel met aandacht voor ruilen&delen. De campagne voor olivijn loopt goed en vorige week zijn we gestart met de elektrische deelauto. Ook volgend jaar doen we weer ieder seizoen een meet-up, om te laten zien hoe makkelijk je ook zelf mee kan doen”.  

Voor meer informatie: www.greensand.com

« terug
.
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Geef om het klimaat
 

Jouw donatie zorgt er voor dat we samen meer kunnen bereiken.

NL40 TRIO 0320 8341 90

 

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Klimaatburgemeester wil meer bomen

De gemeente heeft een lijst gekregen met plekken waar meer bomen moeten komen. Er wordt nu gekeken waar dat kan.

Samen werken aan lokaal energie opwekken

De belangrijkste opbrengst van de meet-up energie opwekken: de samenwerking tussen verschillende partijen om lokaal energie opwekken nog beter onder de aandacht te brengen.

Anne-Sophie maakt zich hard voor minder vlees en zuivel

Van maandag 4 t/m zondag 11 maart is het de week zonder vlees en zuivel. Anne-Sophie vraagt hier aandacht voor en eigenlijk ook een oproep: doe mee!

© 2021 - 2024 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2024 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf