Gertrud de Roos is de nieuwe klimaatburgemeester van Bodegraven-Reeuwijk. Zij neemt het estafettestokje over van Arthur van Dijk die zaterdag 28 oktober afzwaait in die functie. Daarvoor was Robèrt Smits de eerste klimaatburgemeester, een functie die door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is bedacht. De benoeming tot klimaatburgemeester is voor één jaar en start vanaf de nationale klimaatweek; dit jaar van 30 oktober t/m 5 november.
Gertrud de Roos is al lang zeer begaan met het klimaat en draait mee in verschillende meet-up groepen van mijnklimaatpartij. Als klimaatburgemeester van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is haar hoofddoel “Een groene gemeente”. En daar wil ze zo veel mogelijk mensen bij betrekken.
“Het zou toch fantastisch zijn als we met elkaar een hele beweging kunnen versnellen om van onze gemeente misschien wel de groenste gemeente te maken. En het leuke is dat iedereen daar wat aan kan bijdragen, en er dan ook zelf van kan genieten. Bijvoorbeeld het eigen balkon, dak of tuin zijn. Maar ook in de eigen buurt zijn allerlei plekjes die we leuker en groener kunnen", vindt Gertrud de Roos.
Er ligt al een draaiboek klaar voor het komende jaar. Dat begint met een open bijeenkomst in de Klimaatwinkel op zaterdag 18 november vanaf 11.00 uur. Gertrud de Roos: “En echt iedereen is daar welkom. Ik wil een heel groot Groen-team zien ontstaan, mensen met groene vingers, mensen die tijd en zin hebben om mee te doen, (gepensioneerde) vaklieden en hoveniers. Die kunnen adviseren, creatief meedoen, maar ook praktisch de handen uit de mouwen, overal aan de slag en behulpzaam”.
De groencampagne duurt een jaar die continu in beweging is. Het wordt een jaar van doen, zaaien, planten, schoffelen, vergroenen. In de nazomer wordt het ook tijd om daarbij stil te staan met een open fietsroute langs allerlei plekjes die zijn aangepakt en waar met onder andere bomen, planten en nieuwe inrichting een bijdrage is geleverd aan een mooier, groener en klimaatvriendelijkere gemeente.
“En dat draagt ook bij aan de biodiversiteit. Groen neemt niet alleen CO2 op, en het beperkt de opwarming en hittestress, maar ook insecten en het hele ecosysteem daarachter hebben we te beschermen en te herstellen”, volgens de nieuwe klimaatburgemeester.
Bram Tack, voorzitter van mijnklimaatpartij die haar bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft voorgedragen ziet het allemaal wel gebeuren. “Gertrud heeft zo’n enthousiasme. Ze is heel begaan met het klimaat, maar houdt het ook dichtbij en heeft een heel spontane houding, waarmee ze gemakkelijk met mensen in gesprek komt. Let maar op, dit wordt een leuke campagne. Dus iedereen die daaraan mee wil doen, kom vooral op 18 november naar de Klimaatwinkel”.
De Klimaatwinkel is op de Prins Hendrikstraat 10 in het centrum van Bodegraven
« terugNL40 TRIO 0320 8341 90
De gemeente heeft een lijst gekregen met plekken waar meer bomen moeten komen. Er wordt nu gekeken waar dat kan.
© 2021 - 2024 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf
© 2021 - 2024 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf