Foto: Matthja Sterk | locatie: Volkstuinvereniging | Bodegraven

Gertrud de Roos nieuwe Klimaatburgemeester


Gertrud de Roos

Gertrud de Roos is de nieuwe klimaatburgemeester van Bodegraven-Reeuwijk. Zij neemt het estafettestokje over van Arthur van Dijk die zaterdag 28 oktober afzwaait in die functie. Daarvoor was Robèrt Smits de eerste klimaatburgemeester, een functie die door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is bedacht. De benoeming tot klimaatburgemeester is voor één jaar en start vanaf de nationale klimaatweek; dit jaar van 30 oktober t/m 5 november.

Een groene gemeente

Gertrud de Roos is al lang zeer begaan met het klimaat en draait mee in verschillende meet-up groepen van mijnklimaatpartij. Als klimaatburgemeester van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is haar hoofddoel “Een groene gemeente”. En daar wil ze zo veel mogelijk mensen bij betrekken.

Genieten

“Het zou toch fantastisch zijn als we met elkaar een hele beweging kunnen versnellen om van onze gemeente misschien wel de groenste gemeente te maken. En het leuke is dat iedereen daar wat aan kan bijdragen, en er dan ook zelf van kan genieten. Bijvoorbeeld het eigen balkon, dak of tuin zijn. Maar ook in de eigen buurt zijn allerlei plekjes die we leuker en groener kunnen", vindt Gertrud de Roos.

Meedoen in het Groen-team

Er ligt al een draaiboek klaar voor het komende jaar. Dat begint met een open bijeenkomst in de Klimaatwinkel op zaterdag 18 november vanaf 11.00 uur. Gertrud de Roos: “En echt iedereen is daar welkom. Ik wil een heel groot Groen-team zien ontstaan, mensen met groene vingers, mensen die tijd en zin hebben om mee te doen, (gepensioneerde) vaklieden en hoveniers. Die kunnen adviseren, creatief meedoen, maar ook praktisch de handen uit de mouwen, overal aan de slag en behulpzaam”.

Open fietsroute

De groencampagne duurt een jaar die continu in beweging is. Het wordt een jaar van doen, zaaien, planten, schoffelen, vergroenen. In de nazomer wordt het ook tijd om daarbij stil te staan met een open fietsroute langs allerlei plekjes die zijn aangepakt en waar met onder andere bomen, planten en nieuwe inrichting een bijdrage is geleverd aan een mooier, groener en klimaatvriendelijkere gemeente.

Biodiversiteit

“En dat draagt ook bij aan de biodiversiteit. Groen neemt niet alleen CO2 op, en het beperkt de opwarming en hittestress, maar ook insecten en het hele ecosysteem daarachter hebben we te beschermen en te herstellen”, volgens de nieuwe klimaatburgemeester.

Bram Tack, voorzitter van mijnklimaatpartij die haar bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft voorgedragen ziet het allemaal wel gebeuren. “Gertrud heeft zo’n enthousiasme. Ze is heel begaan met het klimaat, maar houdt het ook dichtbij en heeft een heel spontane houding, waarmee ze gemakkelijk met mensen in gesprek komt. Let maar op, dit wordt een leuke campagne. Dus iedereen die daaraan mee wil doen, kom vooral op 18 november naar de Klimaatwinkel”.

De Klimaatwinkel is op de Prins Hendrikstraat 10 in het centrum van Bodegraven

« terug
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Meet-ups

2 maart 2024

Biodiversiteit

1 juni 2024

Energie opwekken

Donatie
 

Wij worden erg blij van donaties.

Jouw donatie zorgt er voor dat wij meer kunnen bereiken voor een betere klimaatbeheersing.

Scan met je telefoon de QR-code met het bedrag dat jij wilt doneren aan mijnklimaatpartij.
Of klik op de link eronder.

NL54RABO0377366234 t.n.v. Mijnklimaatpartij

 

Ik doneer 15 euro

of klik hier

Ik doneer 25 euro

of klik hier

Ik doneer 50 euro

of klik hier

Ik doneer 100 euro

klik hier

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Atelierdag voor groenste gemeente

Kom zaterdag 2 maart om 10.30 uur naar de Klimaatwinkel voor de atelierdag. Er zijn hoveniers en experts aanwezig die jou kunnen helpen met het maken van een groen plan!

Veel belangstelling bij klimaatmarkt

De eerste “klimaatmarkt” is druk bezocht. De bezoekers keken in het Evertshuis naar de laatste film van de Britse natuurfilmer David Attenborough. Wat doet klimaatverandering en wat kunnen we er tegen doen?

Foto-expositie groene gevels en daken

De foto-expositie van groene gevels en daken is geopend. De foto's zijn te bekijken in de etalage van de Klimaatwinkel.

© 2021 - 2024 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2024 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf