Foto: Esther Wagensveld | locatie: Emmakade | Bodegraven

Meet up boeren en kunstmest


Anton de Wit op zijn boerderij

De volgende meet-up van mijnklimaatpartij gaat op 2 december over “boeren en kunstmest”. Iedereen die daar belangstelling voor heeft is vanaf 11.00 uur welkom in de Klimaatwinkel, Prins Hendrikstraat 10 in Bodegraven. Daar is dan ook Anton de Wit, boer aan de Oud Reeuwijkse weg in Reeuwijk, met een zelfservicewinkel met melk en andere streekproducten.

Kunstmest verbruikt bij de fabricage enorm veel energie en vormt alleen daardoor al een belasting van het klimaat. Daarnaast jaagt het de uitstoot van stikstof aan, en is het een schakel in uitputting van de gezonde bodem en zo schadelijk voor de biodiversiteit. Anton de Wit gebruikt op zijn boerderij geen kunstmest, en ook tal van andere biologische en kleinschalige boeren bewijzen dat dit goed mogelijk is.

Campagne

Met de aanwezigen wordt tijdens de meet-up hierover verder nagedacht, en bekeken op welke manier daar de komende jaren verder stappen in gezet kunnen worden. Gedacht kan worden aan een campagne waarbij ook organisaties zoals wij.land, land van ons, jonge boeren en aardpeer betrokken zijn.

Uitstoot

Dit onderwerp is zeer van belang om ook in onze gemeente de klimaatdoelen te halen. Door onze uitgestrekte polders wordt in Bodegraven 59% van onze co2 uitstoot veroorzaakt door de boerenbedrijven en het veenweide land. De gemeente worstelt met de vraag wat te doen en voelt zich afhankelijk van rijk en provincie. mijnklimaatpartij wil als burgerbeweging op zoek naar actie vanuit de samenleving zelf.

Bomen planten

Die actie is er ondertussen al. Vorige week nog haalden 80 boeren in onze gemeente het nieuws omdat zij via “Ons Agrarisch Fonds” ieder 5 fruitbomen op hun erf hebben geplant. En vorige week lanceerde een lokale agrarisch makelaar een informatiebijeenkomst over stoppen van het boerenbedrijf onder de opkoopregeling van de Rijksoverheid.

Bewustwording

Voorzitter Bram Tack van mijnklimaatpartij wijst op het belang van de campagne:

”De bewustwording dat je zelf stappen kunt zetten waardoor we de opwarming van de aarde kunnen beperken. Dat is wat we met de meet-ups steeds weer doen. En het werkt. Iedere keer schuiven er weer andere mensen aan. Zo worden we een hele beweging. En fijn dat we zo ook boeren daarbij betrekken”.

Hij hoopt op veel belangstelling op 2 december.

« terug
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Meet-ups

2 maart 2024

Biodiversiteit

1 juni 2024

Energie opwekken

Donatie
 

Wij worden erg blij van donaties.

Jouw donatie zorgt er voor dat wij meer kunnen bereiken voor een betere klimaatbeheersing.

Scan met je telefoon de QR-code met het bedrag dat jij wilt doneren aan mijnklimaatpartij.
Of klik op de link eronder.

NL54RABO0377366234 t.n.v. Mijnklimaatpartij

 

Ik doneer 15 euro

of klik hier

Ik doneer 25 euro

of klik hier

Ik doneer 50 euro

of klik hier

Ik doneer 100 euro

klik hier

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Atelierdag voor groenste gemeente

Kom zaterdag 2 maart om 10.30 uur naar de Klimaatwinkel voor de atelierdag. Er zijn hoveniers en experts aanwezig die jou kunnen helpen met het maken van een groen plan!

Veel belangstelling bij klimaatmarkt

De eerste “klimaatmarkt” is druk bezocht. De bezoekers keken in het Evertshuis naar de laatste film van de Britse natuurfilmer David Attenborough. Wat doet klimaatverandering en wat kunnen we er tegen doen?

Foto-expositie groene gevels en daken

De foto-expositie van groene gevels en daken is geopend. De foto's zijn te bekijken in de etalage van de Klimaatwinkel.

© 2021 - 2024 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2024 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf