Foto: Matthja Sterk | locatie: Burgemeester Kremerweg | Bodegraven

Regel lokaal eigendom energie nu snel!


In een brief aan de gemeenteraad heeft mijnklimaatpartij opgeroepen om zo snel mogelijk het lokaal eigendom van energie te beschermen. Dat moet positie veilig stellen van lokale energie collectieven of coöperaties, waardoor de winsten ook ten goede komen aan de lokale gemeenschap in plaats van commerciële bedrijven. In heel veel regio’s gebeurt dat al. Dit vergroot ook het draagvlak bij de aanleg van energie-opwekking. Op 9 november spreekt mijnklimaatpartij hierover ook in bij de gemeenteraad.

Regelen lokaal eigendom van lokaal opgewekte energie
Nieuw is de suggestie in deze boodschap niet, maar mijnklimaatpartij wil het belang van het onderwerp en de noodzaak van spoed nadrukkelijk ondersteunen. En roept de gemeenteraad op om met een beleidskader het lokale eigendom van lokaal opgewekte energie zo snel mogelijk te regelen én op een goede wijze.

Belang lokaal eigendom groot
De regionale energiestrategie (RES Midden-Holland) benoemt het voornemen. In een unaniem aangenomen motie (23 juni 2021) heeft de gemeenteraad er accent aan gegeven. Maar geregeld is dit nog niet. Daarmee kunnen ondernemers en initiatiefnemers op dit moment nog vrij opereren, terwijl het belang van lokaal eigendom heel groot is.

Te benadrukken valt dat lokaal eigendom méér is en verder gaat dan participatie in het proces van voorbereiding en realisatie. Lokaal eigendom zorgt er vooral voor dat het rendement van lokaal opgewekte energie ook ten goede komt aan de lokale gemeenschap, in financiële uitkering (bijvoorbeeld aan coöperatieve leden), in lokale energie-projecten (bijvoorbeeld rond energiearmoede) of projecten die de lokale gemeenschap versterken in welzijn en gezondheid. Dit lokale eigendom blijkt ook vaak doorslaggevend in de houding van de omgeving bij inspraak en realisatie. De polarisatie neemt af, de haalbaarheid van de klimaatdoelen wordt versterkt.

De winst-coöperatie
Aldus uitgewerkt lokaal eigendom is populair geworden in onder meer Schotland en Denemarken, maar kent ook in Nederland al tal van goede voorbeelden. In Zoeterwoude bijvoorbeeld ondersteunt de lokale coöperatie hierdoor al diverse lokale projecten. In Geldermalsen wordt zelfs gesproken over “de winst-coöperatie”. 

« terug
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Meet-ups

2 december 2023

Kunstmest beperken

In onze gemeente met veel boerenland is kunstmest beperken best een belangrijk onderwerp. Het maken van kunstmest is een chemisch proces dat ongelooflijk veel energie vraagt. Dit benadert de belasting van Tata Steel (!). En ook belangrijk: het gebruik leidt tot een grote aantasting van de bodem en de biodiversiteit. Dus de vraag is niet of dit anders kan, maar hoe dan wel. Doe mee!
1 januari 2024

Meet-ups 2024

Voor de meet-ups in 2024 zijn de onderwerpen nog niet bepaald.

Donatie
 

Wij worden erg blij van donaties.

Jouw donatie zorgt er voor dat wij meer kunnen bereiken voor een betere klimaatbeheersing.

Scan met je telefoon de QR-code met het bedrag dat jij wilt doneren aan mijnklimaatpartij.
Of klik op de link eronder.

 

Ik doneer 15 euro

of klik hier

Ik doneer 25 euro

of klik hier

Ik doneer 50 euro

of klik hier

Ik doneer 100 euro

klik hier

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Vraag: waar planten we méér bomen?

Oproep: waar planten we méér bomen in onze gemeente? Stuur jouw ideeën/wensen/suggesties naar info@mijnklimaatpartij.nl en de meet-up groep bomen planten gaat er mee aan de slag.

Vegacampagne van start

De vagacampagne is gestart: alle restaurants in Bodegraven is gevraagd om een nieuwe menukaart te maken met op de eerste pagina vegagerechten. En is er ingesproken bij de gemeenteraad.

Meet-up: groene gevels en daken

Op zaterdag 2 september om 10.30 uur ben je van harte welkom in de Klimaatwinkel voor de nieuwe meet-up over groene gevels en daken. Deel jouw inspiratie, tips en ideeën over hoe het straatbeeld er in onze gemeente veel groener uit kan gaan zien is van harte welkom.

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf