Foto: Matthja Sterk | locatie: Volkstuinvereniging | Bodegraven

Regel lokaal eigendom energie nu snel!


In een brief aan de gemeenteraad heeft mijnklimaatpartij opgeroepen om zo snel mogelijk het lokaal eigendom van energie te beschermen. Dat moet positie veilig stellen van lokale energie collectieven of coöperaties, waardoor de winsten ook ten goede komen aan de lokale gemeenschap in plaats van commerciële bedrijven. In heel veel regio’s gebeurt dat al. Dit vergroot ook het draagvlak bij de aanleg van energie-opwekking. Op 9 november spreekt mijnklimaatpartij hierover ook in bij de gemeenteraad.

Regelen lokaal eigendom van lokaal opgewekte energie
Nieuw is de suggestie in deze boodschap niet, maar mijnklimaatpartij wil het belang van het onderwerp en de noodzaak van spoed nadrukkelijk ondersteunen. En roept de gemeenteraad op om met een beleidskader het lokale eigendom van lokaal opgewekte energie zo snel mogelijk te regelen én op een goede wijze.

Belang lokaal eigendom groot
De regionale energiestrategie (RES Midden-Holland) benoemt het voornemen. In een unaniem aangenomen motie (23 juni 2021) heeft de gemeenteraad er accent aan gegeven. Maar geregeld is dit nog niet. Daarmee kunnen ondernemers en initiatiefnemers op dit moment nog vrij opereren, terwijl het belang van lokaal eigendom heel groot is.

Te benadrukken valt dat lokaal eigendom méér is en verder gaat dan participatie in het proces van voorbereiding en realisatie. Lokaal eigendom zorgt er vooral voor dat het rendement van lokaal opgewekte energie ook ten goede komt aan de lokale gemeenschap, in financiële uitkering (bijvoorbeeld aan coöperatieve leden), in lokale energie-projecten (bijvoorbeeld rond energiearmoede) of projecten die de lokale gemeenschap versterken in welzijn en gezondheid. Dit lokale eigendom blijkt ook vaak doorslaggevend in de houding van de omgeving bij inspraak en realisatie. De polarisatie neemt af, de haalbaarheid van de klimaatdoelen wordt versterkt.

De winst-coöperatie
Aldus uitgewerkt lokaal eigendom is populair geworden in onder meer Schotland en Denemarken, maar kent ook in Nederland al tal van goede voorbeelden. In Zoeterwoude bijvoorbeeld ondersteunt de lokale coöperatie hierdoor al diverse lokale projecten. In Geldermalsen wordt zelfs gesproken over “de winst-coöperatie”. 

« terug

er zijn al
Ontelbaar veel
bomen gedoneerd

Met donaties plant mijnklimaatpartij in 2022 bomen in onze gemeente.

Meet-ups

3 december 2022

Elektrische deelauto's

Een auto is een fijn vervoersmiddel. Veel huishoudens hebben er 1 of meer voor de deur staan. Maar hoe vaak gebruiken we die auto('s) nou eigenlijk? Een auto is bij uitstek geschikt om te delen. Met buren, vrienden of misschien wel vreemden.

 

Donatie
 

mijnklimaatpartij vraagt geen contributie. Wel zijn we erg blij met donaties.

In 2022 is ons doel om alle donaties om te zetten in bomen
en deze in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk te planten.

Jouw donatie zorgt dus direct voor een betere klimaatbeheersing.

Scan met je telefoon de QR-code met het bedrag dat jij wilt doneren aan mijnklimaatpartij.
Of klik op de link eronder.

 

Ik doneer 15 euro

of klik hier

Ik doneer 25 euro

of klik hier

Ik doneer 50 euro

of klik hier

Ik doneer 100 euro

klik hier

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Nieuwe meet-up: elektrische deelauto's

Op zaterdag 3 december is de meet-up over elektrische deelauto's. Vanaf 10.30 uur in de klimaatwinkel (Prins Hendrikstraat 10 Bodegraven). En er staat een elektrische deelauto voor de deur!

Donkerte-wandeling in en om Driebruggen: wie durft?

Op dinsdag 29 november van 19.00 tot 20.00 uur wandelen we door de kern en het verlichte buitegenboed van het mooie Driebruggen! Loop jij mee?

Elke basisschool een klimaatboom

Fantastisch nieuws! Timmerfabriek Van Den Oudenrijn uit Bodegraven geeft elke basisschool in Bodegraven-Reeuwijk een klimaatboom ter ere van hun 100-jarig bestaan. 

© 2021 - 2022 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2022 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf