Foto: Matthja Sterk | locatie: Bodegraafse bos | Bodegraven

Regel lokaal eigendom energie nu snel!


In een brief aan de gemeenteraad heeft mijnklimaatpartij opgeroepen om zo snel mogelijk het lokaal eigendom van energie te beschermen. Dat moet positie veilig stellen van lokale energie collectieven of coöperaties, waardoor de winsten ook ten goede komen aan de lokale gemeenschap in plaats van commerciële bedrijven. In heel veel regio’s gebeurt dat al. Dit vergroot ook het draagvlak bij de aanleg van energie-opwekking. Op 9 november spreekt mijnklimaatpartij hierover ook in bij de gemeenteraad.

Regelen lokaal eigendom van lokaal opgewekte energie
Nieuw is de suggestie in deze boodschap niet, maar mijnklimaatpartij wil het belang van het onderwerp en de noodzaak van spoed nadrukkelijk ondersteunen. En roept de gemeenteraad op om met een beleidskader het lokale eigendom van lokaal opgewekte energie zo snel mogelijk te regelen én op een goede wijze.

Belang lokaal eigendom groot
De regionale energiestrategie (RES Midden-Holland) benoemt het voornemen. In een unaniem aangenomen motie (23 juni 2021) heeft de gemeenteraad er accent aan gegeven. Maar geregeld is dit nog niet. Daarmee kunnen ondernemers en initiatiefnemers op dit moment nog vrij opereren, terwijl het belang van lokaal eigendom heel groot is.

Te benadrukken valt dat lokaal eigendom méér is en verder gaat dan participatie in het proces van voorbereiding en realisatie. Lokaal eigendom zorgt er vooral voor dat het rendement van lokaal opgewekte energie ook ten goede komt aan de lokale gemeenschap, in financiële uitkering (bijvoorbeeld aan coöperatieve leden), in lokale energie-projecten (bijvoorbeeld rond energiearmoede) of projecten die de lokale gemeenschap versterken in welzijn en gezondheid. Dit lokale eigendom blijkt ook vaak doorslaggevend in de houding van de omgeving bij inspraak en realisatie. De polarisatie neemt af, de haalbaarheid van de klimaatdoelen wordt versterkt.

De winst-coöperatie
Aldus uitgewerkt lokaal eigendom is populair geworden in onder meer Schotland en Denemarken, maar kent ook in Nederland al tal van goede voorbeelden. In Zoeterwoude bijvoorbeeld ondersteunt de lokale coöperatie hierdoor al diverse lokale projecten. In Geldermalsen wordt zelfs gesproken over “de winst-coöperatie”. 

« terug
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Meet-ups

7 september 2024

Energie besparen

7 december 2024

Fair Trade

Donatie
 

Wij worden erg blij van donaties.

Jouw donatie zorgt er voor dat wij meer kunnen bereiken voor een betere klimaatbeheersing.

Scan de QR-code hieronder met het bedrag van jouw keuze. Of kies een eigen bedrag.
Je kan ook klikken op de groene button om te doneren.

Rekeningnummer: NL54RABO0377366234 t.n.v. Mijnklimaatpartij

 

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Anne-Sophie maakt zich hard voor minder vlees en zuivel

Van maandag 4 t/m zondag 11 maart is het de week zonder vlees en zuivel. Anne-Sophie vraagt hier aandacht voor en eigenlijk ook een oproep: doe mee!

Atelierdag voor groenste gemeente

Kom zaterdag 2 maart om 10.30 uur naar de Klimaatwinkel voor de atelierdag. Er zijn hoveniers en experts aanwezig die jou kunnen helpen met het maken van een groen plan!

Veel belangstelling bij klimaatmarkt

De eerste “klimaatmarkt” is druk bezocht. De bezoekers keken in het Evertshuis naar de laatste film van de Britse natuurfilmer David Attenborough. Wat doet klimaatverandering en wat kunnen we er tegen doen?

© 2021 - 2024 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2024 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf