Foto: Esther Wagensveld | locatie: Emmakade | Bodegraven

Ruillen & delen: minder kopen, minder weggooien


Mijnklimaatpartij heeft de balans opgemaakt van de meet-up over ruilen & delen die in de zomer werd gehouden. Voorzitter van de meet-up Matthja Sterk: “Het idee is dat als we meer spullen ruilen en delen, we minder hoeven weg te gooien, minder hoeven te kopen, minder maken, minder grondstoffen winnen, minder transport. Kortom, langs alle kanten goed om de opwarming van de aarde te beperken; en dat is het doel van de klimaat-inzet. We hebben nog maar een paar jaar om daarin de omslag te maken”.

Er is al veel

Voor ruilen & delen is er natuurlijk al veel. Je kunt al gereedschap lenen en op internet via Peerby, kleding ruilen op internet bijvoorbeeld Vinted, spullen hergebruiken. We hebben al veel goede inzamelingen en kringloopwinkels en op internet via onder andere Marktplaats, en we hebben al het repair café. Voor boeken is de bibliotheek een klassieke voorloper en zijn er tegenwoordig veel ruilkastjes. We kwamen tot de conclusie dat we daarin dus niet zo veel hoeven te ontwikkelen of toe te voegen. Wel zou het besef en gebruik verder aangemoedigd kunnen worden.

Zelf doen

Heel veel acties die daaruit voortkomen zullen wij zelf doen, zoals:

  • Voortdurende communicatie, ook via onze eigen (social) media.
  • Het bracht ons er toe een Klimaatwinkel te starten, en vooral de etalage te gebruiken voor deze boodschap. Door steeds van pop up store te wisselen in leegstaande panden is dat zelf ook een voorbeeld van ruilen & delen!
  • Introductie van het “ruil-spel”, in de Klimaatwinkel, maar daarna misschien ook in het Huis van Alles.
  • Naar het voorbeeld van Mechelen denken we er ook over om in de Klimaatwinkel een “zaden en stekjes – bieb” te beginnen.
  • Bij winkels promoten van verpakkingsloos verkopen.

Ook de gemeente

  • om de communicatie hierover ook te ondersteunen en er bijvoorbeeld maandelijks op de gemeentepagina in de lokale krant aandacht aan te besteden. Wij willen daarin graag een bijdrage aanleveren.  
  • zelf ook aanwezig te zijn in de Klimaatwinkel, en zo meer mensen te bereiken, bijvoorbeeld over klimaat-armoede.
  • bij de afvalscheiding sterker in te zetten op een circulaire economie; en intensiever te scheiden en materialen voor hergebruik te selecteren (urban mining). En in het bijzonder aandacht te besteden (met het repair café) aan de inzameling van oude apparaten. Daarvoor wellicht ook een intensievere ophaal-service introduceren.

Het verslag van de meet-up ruilen en delen wordt besproken met het Klimaat Beraad van de gemeenteraad, en zal daarna tijdens de inspraakavond op 7 september aan de gemeenteraad worden aangeboden.

« terug

er zijn al
Ontelbaar veel
bomen gedoneerd

Met donaties plant mijnklimaatpartij in 2022 bomen in onze gemeente.

Meet-ups

3 december 2022

Elektrische deelauto's

Een auto is een fijn vervoersmiddel. Veel huishoudens hebben er 1 of meer voor de deur staan. Maar hoe vaak gebruiken we die auto('s) nou eigenlijk? Een auto is bij uitstek geschikt om te delen. Met buren, vrienden of misschien wel vreemden.

 

Donatie
 

mijnklimaatpartij vraagt geen contributie. Wel zijn we erg blij met donaties.

In 2022 is ons doel om alle donaties om te zetten in bomen
en deze in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk te planten.

Jouw donatie zorgt dus direct voor een betere klimaatbeheersing.

Scan met je telefoon de QR-code met het bedrag dat jij wilt doneren aan mijnklimaatpartij.
Of klik op de link eronder.

 

Ik doneer 15 euro

of klik hier

Ik doneer 25 euro

of klik hier

Ik doneer 50 euro

of klik hier

Ik doneer 100 euro

klik hier

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Nieuwe meet-up: elektrische deelauto's

Op zaterdag 3 december is de meet-up over elektrische deelauto's. Vanaf 10.30 uur in de klimaatwinkel (Prins Hendrikstraat 10 Bodegraven). En er staat een elektrische deelauto voor de deur!

Donkerte-wandeling in en om Driebruggen: wie durft?

Op dinsdag 29 november van 19.00 tot 20.00 uur wandelen we door de kern en het verlichte buitegenboed van het mooie Driebruggen! Loop jij mee?

Elke basisschool een klimaatboom

Fantastisch nieuws! Timmerfabriek Van Den Oudenrijn uit Bodegraven geeft elke basisschool in Bodegraven-Reeuwijk een klimaatboom ter ere van hun 100-jarig bestaan. 

© 2021 - 2022 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2022 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf