Foto: Esther Wagensveld | locatie: Emmakade | Bodegraven

Ruillen & delen: minder kopen, minder weggooien


Mijnklimaatpartij heeft de balans opgemaakt van de meet-up over ruilen & delen die in de zomer werd gehouden. Voorzitter van de meet-up Matthja Sterk: “Het idee is dat als we meer spullen ruilen en delen, we minder hoeven weg te gooien, minder hoeven te kopen, minder maken, minder grondstoffen winnen, minder transport. Kortom, langs alle kanten goed om de opwarming van de aarde te beperken; en dat is het doel van de klimaat-inzet. We hebben nog maar een paar jaar om daarin de omslag te maken”.

Er is al veel

Voor ruilen & delen is er natuurlijk al veel. Je kunt al gereedschap lenen en op internet via Peerby, kleding ruilen op internet bijvoorbeeld Vinted, spullen hergebruiken. We hebben al veel goede inzamelingen en kringloopwinkels en op internet via onder andere Marktplaats, en we hebben al het repair café. Voor boeken is de bibliotheek een klassieke voorloper en zijn er tegenwoordig veel ruilkastjes. We kwamen tot de conclusie dat we daarin dus niet zo veel hoeven te ontwikkelen of toe te voegen. Wel zou het besef en gebruik verder aangemoedigd kunnen worden.

Zelf doen

Heel veel acties die daaruit voortkomen zullen wij zelf doen, zoals:

  • Voortdurende communicatie, ook via onze eigen (social) media.
  • Het bracht ons er toe een Klimaatwinkel te starten, en vooral de etalage te gebruiken voor deze boodschap. Door steeds van pop up store te wisselen in leegstaande panden is dat zelf ook een voorbeeld van ruilen & delen!
  • Introductie van het “ruil-spel”, in de Klimaatwinkel, maar daarna misschien ook in het Huis van Alles.
  • Naar het voorbeeld van Mechelen denken we er ook over om in de Klimaatwinkel een “zaden en stekjes – bieb” te beginnen.
  • Bij winkels promoten van verpakkingsloos verkopen.

Ook de gemeente

  • om de communicatie hierover ook te ondersteunen en er bijvoorbeeld maandelijks op de gemeentepagina in de lokale krant aandacht aan te besteden. Wij willen daarin graag een bijdrage aanleveren.  
  • zelf ook aanwezig te zijn in de Klimaatwinkel, en zo meer mensen te bereiken, bijvoorbeeld over klimaat-armoede.
  • bij de afvalscheiding sterker in te zetten op een circulaire economie; en intensiever te scheiden en materialen voor hergebruik te selecteren (urban mining). En in het bijzonder aandacht te besteden (met het repair café) aan de inzameling van oude apparaten. Daarvoor wellicht ook een intensievere ophaal-service introduceren.

Het verslag van de meet-up ruilen en delen wordt besproken met het Klimaat Beraad van de gemeenteraad, en zal daarna tijdens de inspraakavond op 7 september aan de gemeenteraad worden aangeboden.

« terug
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Meet-ups

2 december 2023

Kunstmest beperken

In onze gemeente met veel boerenland is kunstmest beperken best een belangrijk onderwerp. Het maken van kunstmest is een chemisch proces dat ongelooflijk veel energie vraagt. Dit benadert de belasting van Tata Steel (!). En ook belangrijk: het gebruik leidt tot een grote aantasting van de bodem en de biodiversiteit. Dus de vraag is niet of dit anders kan, maar hoe dan wel. Doe mee!
1 januari 2024

Meet-ups 2024

Voor de meet-ups in 2024 zijn de onderwerpen nog niet bepaald.

Donatie
 

Wij worden erg blij van donaties.

Jouw donatie zorgt er voor dat wij meer kunnen bereiken voor een betere klimaatbeheersing.

Scan met je telefoon de QR-code met het bedrag dat jij wilt doneren aan mijnklimaatpartij.
Of klik op de link eronder.

 

Ik doneer 15 euro

of klik hier

Ik doneer 25 euro

of klik hier

Ik doneer 50 euro

of klik hier

Ik doneer 100 euro

klik hier

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Vraag: waar planten we méér bomen?

Oproep: waar planten we méér bomen in onze gemeente? Stuur jouw ideeën/wensen/suggesties naar info@mijnklimaatpartij.nl en de meet-up groep bomen planten gaat er mee aan de slag.

Vegacampagne van start

De vagacampagne is gestart: alle restaurants in Bodegraven is gevraagd om een nieuwe menukaart te maken met op de eerste pagina vegagerechten. En is er ingesproken bij de gemeenteraad.

Meet-up: groene gevels en daken

Op zaterdag 2 september om 10.30 uur ben je van harte welkom in de Klimaatwinkel voor de nieuwe meet-up over groene gevels en daken. Deel jouw inspiratie, tips en ideeën over hoe het straatbeeld er in onze gemeente veel groener uit kan gaan zien is van harte welkom.

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf