Foto: Esther Wagensveld | locatie: Emmakade | Bodegraven

Meet-up schoolmoestuinen


Sandy Zwaan tijdens een eerder project met schoolkinderen op de moestuin

Schoolmoestuinen is de eerstvolgende meet-up die op zaterdag 11 maart om 10.30 uur wordt gehouden in de Klimaatwinkel. Het is de start van een campagne om in de komende jaren op alle scholen voedsel en klimaat op het programma te krijgen, op een speelse manier, met een eigen moestuin op of nabij de school.

De meet-up wordt georganiseerd samen met Missie Moestuin van de Bodegraafse Sandy Zwaan. Met haar eigen initiatief Missie Moestuin heeft ze al ervaring met het begeleiden van scholen om een schoolmoestuin op te zetten. Dat deed ze bijvoorbeeld al met de bakken die bij de scholen in de Dronenwijk zijn geplaatst door de gemeente. Dus helemaal nieuw is het onderwerp niet.

Veel mogelijkheden

Iedereen die belangstelling heeft voor deze campagne is uitgenodigd om bij de meet-up mee te denken. Dat kunnen ouders zijn van schoolgaande kinderen, of buren van de school. Er zijn al tal van ideeën om mee aan de slag te gaan. Zo kan er bij ruimtegebrek ook getuinierd worden bij de omheining van bedrijven of als rafeltuin in de buurt, wat her en der al gebeurt als “guerrilla gardening” of stadstuinen. Het zou ook vorm kunnen krijgen als een voedselbos met ook vruchten dragende struiken. Klimaatwethouder Van den Heuvel heeft ook de suggestie gedaan van een “Tiny Forest” waarmee al in meerdere gemeenten wordt geëxperimenteerd.

Fijne ervaring

Aan enthousiasme geen gebrek bij mede-organisator Sandy Zwaan: “Alles wat je als kind leert, voelt, proeft en beleeft blijft een herinnering voor altijd! Ik draag daar graag mijn steentje aan bij. Het is heel makkelijk om het zo tot een fijne ervaring te maken, waar een kind ook nog veel van leert. Je kunt er ook heel goed de ouders bij betrekken”. Zij ziet het als een uitdaging handen en voeten te geven aan de uitdaging van deze tijd, waarin ook kinderen zich zorgen maken om duurzaamheid en klimaat. Maar hoe maak je het niet te zwaar, en kunnen ze tóch zelf iets doen. Ook aan het zichzelf gezond en prettig voelen.

Aansprekend

Ook voorzitter Bram Tack van mijnklimaatpartij ziet het helemaal zitten. “We hebben vorig jaar een peiling gedaan onder de aanhang van onze klimaatbeweging welke onderwerpen het meeste aanspreken om mee aan de slag te gaan. Daar kwam de schoolmoestuin als favoriet bij uit de bus. Erg leuk dat we daar nu mee aan de slag gaan”. Eerder waren er al meet-ups over bomen planten, ruilen&delen, olivijn en elektrische deelauto’s. Mijnklimaatpartij komt ieder seizoen met een nieuw initiatief.

« terug
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Meet-ups

2 december 2023

Kunstmest beperken

In onze gemeente met veel boerenland is kunstmest beperken best een belangrijk onderwerp. Het maken van kunstmest is een chemisch proces dat ongelooflijk veel energie vraagt. Dit benadert de belasting van Tata Steel (!). En ook belangrijk: het gebruik leidt tot een grote aantasting van de bodem en de biodiversiteit. Dus de vraag is niet of dit anders kan, maar hoe dan wel. Doe mee!
1 januari 2024

Meet-ups 2024

Voor de meet-ups in 2024 zijn de onderwerpen nog niet bepaald.

Donatie
 

Wij worden erg blij van donaties.

Jouw donatie zorgt er voor dat wij meer kunnen bereiken voor een betere klimaatbeheersing.

Scan met je telefoon de QR-code met het bedrag dat jij wilt doneren aan mijnklimaatpartij.
Of klik op de link eronder.

 

Ik doneer 15 euro

of klik hier

Ik doneer 25 euro

of klik hier

Ik doneer 50 euro

of klik hier

Ik doneer 100 euro

klik hier

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Vraag: waar planten we méér bomen?

Oproep: waar planten we méér bomen in onze gemeente? Stuur jouw ideeën/wensen/suggesties naar info@mijnklimaatpartij.nl en de meet-up groep bomen planten gaat er mee aan de slag.

Vegacampagne van start

De vagacampagne is gestart: alle restaurants in Bodegraven is gevraagd om een nieuwe menukaart te maken met op de eerste pagina vegagerechten. En is er ingesproken bij de gemeenteraad.

Meet-up: groene gevels en daken

Op zaterdag 2 september om 10.30 uur ben je van harte welkom in de Klimaatwinkel voor de nieuwe meet-up over groene gevels en daken. Deel jouw inspiratie, tips en ideeën over hoe het straatbeeld er in onze gemeente veel groener uit kan gaan zien is van harte welkom.

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2023 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf