Foto: Matthja Sterk | locatie: Limespark | Bodegraven

Trage opkomst naar deelauto's


Toen Jeroen van Leeuwen naar het dorpsoverleg ging, kwam hij natuurlijk met een deelauto

Sommige acties vragen volharding en doorzetten; dat merk ik ook als initiatiefnemer van de meet-up voor elektrische deelauto’s van mijnklimaatpartij. Deze groep ging een jaar geleden van start, heeft regelmatig de publiciteit gezocht en ingesproken bij de gemeenteraad. En toch vordert de actie maar uiterst traag.

Ik heb er een persoonlijke zoektocht van gemaakt. Ik woon in Reeuwijk Dorp en een enkele keer koos ik ervoor om zelf een deelauto te gebruiken, maar daarvoor moest ik wel naar Boskoop, om deze nabij de hefbrug op te halen. Met de wens een deelauto beschikbaar te krijgen in ieder dorp sloot ik me aan bij de campagne van mijnklimaatpartij.

Met de informatie die zo bij elkaar gebracht werd, maakte ik samen met mijn broer een enthousiaste flyer die in Reeuwijk-Dorp bij tal van buren door de bus ging. Daarna werd ik er wel regelmatig op aangesproken bij mijn wandelingen op straat, maar uiteindelijk leverde het maar één extra medestander op. Nog wat weinig om aanbieders van deelauto’s te verleiden.

Ondertussen zette ik wel m’n eigen auto op snapcar, waardoor die feitelijk ook een deelauto werd. Het nadeel hiervan is echter dat je heel snel persoonlijk moet reageren bij gevraagd medegebruik, en omdat door het werk dat niet altijd lukte, ben ik weer van het platform geschrapt.

Maar, nieuwe buren, nieuwe kansen. Sinds kort is er een nieuwe bewoner in de buurt die soms ook een deelauto gebruikt en deze dan even in de straat parkeert. Daarmee groeit het aantal belangstellenden weer wat, en dat houdt ook de moed er in, want uiteindelijk is het een kwestie van volhouden. 

Een nieuwe kans in de campagne was de jaarlijkse avond die het Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied op 5 oktober hield, en waar verkeerswethouder Robin Kersbergen ook zou spreken. De wethouder vertelde dat hij ook weleens gebruik maakt van een deelauto en dat hij bij genoeg belangstelling zich wel wil inzetten voor deelauto’s in Reeuwijk-Dorp.

Stapje voor stapje komen we zo verder. Ondertussen organiseert mijnklimaatpartij ook stappen om in de andere dorpen zo’n initiatief te starten en om in Bodegraven tot meer deelauto’s te komen dan de twee die er nu staan. En dan nog het liefst elektrisch natuurlijk.

Jeroen van Leeuwen
Reeuwijk-Dorp

« terug
er zijn al
Ontelbaar veel
meet-ups georganiseerd

Meet-ups

1 juni 2024

Energie opwekken

7 september 2024

Energie besparen

Donatie
 

Wij worden erg blij van donaties.

Jouw donatie zorgt er voor dat wij meer kunnen bereiken voor een betere klimaatbeheersing.

Scan de QR-code hieronder met het bedrag van jouw keuze. Of kies een eigen bedrag.
Je kan ook klikken op de groene button om te doneren.

Rekeningnummer: NL54RABO0377366234 t.n.v. Mijnklimaatpartij

 

Samen maken we het verschil

 

 Ik doe mee  

Anne-Sophie maakt zich hard voor minder vlees en zuivel

Van maandag 4 t/m zondag 11 maart is het de week zonder vlees en zuivel. Anne-Sophie vraagt hier aandacht voor en eigenlijk ook een oproep: doe mee!

Atelierdag voor groenste gemeente

Kom zaterdag 2 maart om 10.30 uur naar de Klimaatwinkel voor de atelierdag. Er zijn hoveniers en experts aanwezig die jou kunnen helpen met het maken van een groen plan!

Veel belangstelling bij klimaatmarkt

De eerste “klimaatmarkt” is druk bezocht. De bezoekers keken in het Evertshuis naar de laatste film van de Britse natuurfilmer David Attenborough. Wat doet klimaatverandering en wat kunnen we er tegen doen?

© 2021 - 2024 mijnklimaatpartij | Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf

© 2021 - 2024 mijnklimaatpartij
Ontwerp & realisatie Matthja Sterk & De Goudse Wolf